Dietetyczna moc kapusty
Przy wyborze diety, często jednym z ważniejszych kryteriów jest jej skuteczność. Dieta kapuściana w wielu przypadkach stanowi wstęp do dalszej bardziej zróżnicowanej diety. Ten rodzaj diety nie jest za bardzo zróżnicowany. Głównie opiera się na wywarze z włoskiej kapusty, który można jeść bez ograniczeń. Zupa kapuściana jest dosyć jałowa w smaku, ponieważ do jej gotowania nie używa się żadnego mięsa, a i z przyprawami nie można poszaleć. Główną przyprawą w tej diecie jest sos sojowy, który nadaje jakiegokolwiek charakteru mało zróżnicowanym potrawom.
Tak naprawdę sukces diety kapuścianej opiera się o prostą reakcję organizmu na pewne składniki. Otóż efekt spadku nawet 5 kg w tydzień, nie jest niczym jak utratą dużej ilości wody. Kapusta i duże ilości wody, jakie się podczas diety spożywa, działają moczopędnie, stąd organizm oddaje bardzo wiele płynów, a co za tym idzie- waga po tygodni jest o kilka kilogramów mniejsza. Niestety, jeżeli po diecie kapuścianej, nie zmienimy pewnych starych nawyków żywieniowych, musimy liczyć się z efektem jojo- utracone kilogramy powrócą szybko i ze zdwojoną siłą.
Dieta kapuściana zakazuje spożywania czerwonego mięsa, tłustych potraw, częściowo wyklucza owoce oraz wyklucza alkohol. Wśród niewielu dozwolonych produktów, znajdują się głównie warzywa. Nie bardzo możemy pozwolić sobie na pieczywo, produkty zbożowe i węglowodanowe.
Dieta kapuściana nie powinna być stosowana dłużej niż tydzień, ponieważ nie dostarcza wystarczającej ilości ważnych składników odżywczych, jak białka, węglowodany i tłuszcze. Stosowana przez dłuższy okres czasu niż tydzień, może prowadzić do ogólnego poczucia zmęczenia i problemów zdrowotnych. Dieta kapuściana obfituje w duże ilości błonnika, dlatego też podczas tej diety nie doskwiera nam aż tak bardzo głód. Z tego też względu jest dosyć popularną i w miarę lekką w przejściu dietą. Poza kapustą również inne warzywa dozwolone w diecie, posiadają duże ilości błonnika, który doskonale wpływa na perystaltykę jelit, ogólnie pojęty metabolizm i poczucie sytości.
Dieta kapuściana z pewnością nie powinna być stosowana przez kobiety w ciąży, kobiety karmiące czy osoby dojrzewające, ponieważ jeżeli chodzi o wartości odżywcze jest to dieta mocno uboga. Może być natomiast stosowana, jako przygotowanie do prawidłowo zbilansowanej diety. Jeżeli planujemy zrzucić większe ilości kilogramów, zastanówmy się nad najlepiej zbilansowaną dietą, a dietę kapuścianą potraktujmy, jako początkowy motywator do gubienia zbędnych kilogramów. Należy jednak pamiętać, że to, co tracimy na tej diecie to tylko i wyłącznie woda, ponieważ nie ma technicznej możliwości żeby przez tak krótki okres czasu zrzucić coś więcej. Wiadomo, że przechodząc na dobrze zbilansowaną dietę, musimy się liczyć z tym, że spadek kilogramów będzie mocno rozłożony w czasie, w przypadku diet uderzeniowych, a taką jest dieta kapuściana, spadek następuje szybko, ale przy nieodpowiednim żywieniu po zakończeniu diety, możemy równie szybko przybrać na wadze.